perjantai 20. tammikuuta 2012

Kenestä olisi jauhamaan pask…purkkaa Saulin kamuksi viimeiselle kierrokselle?

Ruutulipun heilahtaessa ja viimeisen kierroksen pikkuhiljaa startatessa tunnelma alkaa tiivistyä ja jännitys kohoaa. Samalla kun Sauli Niinistö pinkoo rullaluistimillaan etumatkaa muihin ehdokkaisiin, Paavo Väyrynen ja Pekka Haavisto käyvät tiukkaa taistoa toisesta finaalipaikasta.
Tasaisen tiukkaa vääntöä näiden kahden herrasmiehen välillä todella käydään, sillä tuorein gallup (17.1) näyttää Väyryselle 12 prosenttia ja Haavistolle 11 prosenttia äänistä.
Keskiviikkoisessa MTV3:n Vaalitentissä Haavisto oli kuitenkin liekeissä ja maikkarin nettiäänestyksessä hän keräsi yli 3o prosenttiä äänistä. Toivon mukaan tämä herättäisi äänestäjiä, ja toisella kierroksella Saulin peesissä nähtäisiin kaksinkertaista voitonmerkkiä heiluttelevan Paavo Väyrysen sijaan Pekka Haavisto. Haaviston kohteliaan asiallinen linja kun puree paljon paremmin kuin vanhan Väyrysen laskelmoidun oloinen ”vitsiniekan” linja.
Seuraavassa ryppäässä kilpailua käyvät kolmikko Timo Soini, Paavo Lipponen ja Paavo Arhinmäki. Paavojen alhainen kannatus hämmästyttää. Voi olla, että gallupien vaikutuksesta Pekka Haavisto on saanut kalastettua Arhinmäen ääniä. Lipposen kohdalla sen sijaan ei vielä tiedä, jos vaikka mörkö pomppaisi kulman takaa, sanoisi ”pöö” ja nostaisi vanhan Paavon mustana ratsuna mukaan kärkikahinoihin.
Soinin Timppa kuitenkin voisi jo lyödä hanskat tiskiin ja siirtyä muihin hommiin. Esimerkiksi Facebookia vasta-alkajille – kurssille opettajanaan Paavo Arhinmäki?
Kilpailun häntäpäätä pitävät naisehdokkaamme Biaudet ja Essayah. Jos vaaligallupia käy uskominen, niin alkaa peli olla jo menetetty näiden leidien kohdalla.  Biaudet ainakin on jo tajunnut sen. Tämä huomattiin jo keskiviikkoisessa maikkarin vaalitentissä ja Helsingin Sanomien Presidentti-chatissa kävi selväksi myös se, kenelle Biaudet luovuttaa oman äänensä: ”Niinistö kyllä valitaan, ja toisella kierroksella. Kuka muu on toisella kierroksella, ei ole ratkaisevaa”. Taitaa Biaudet olla sitä tyyppiä, joka tykkää olla aina voittajan puolella?
Oli miten oli, luojan kiitos tänään torstai-iltana käydään viimeinen vaaliväittely telkkarissa. Itse ainakin olen jo saanut aivan tarpeekseni katselunautintoja vaalitenteistä ja – väittelyistä, joissa juontaja hyssyttelee ja jakelee vastausvuoroja ehdokkaille heidän viitatessaan. Vuoron saadessaan ehdokkaat sitten vastailevat kysymyksiin ympäripyöreästi ja letkauttelevat piikitteleviä kommentteja toisilleen tekohymyjen valaistessa studion. Ja auta armias sitä vinkumisen ja itkun määrää, jos joku toinen saa enemmän vastausaikaa ja puheenvuoroja kuin toinen!
Tunnelmat juuri nyt ovat siis kireät kuin viulunkieli ja meininki kuin päiväkodissa. Tämä vahvistui viimeistään siinä kohtaa kun maikkarin juontaja pyysi ehdokkaita kertomaan jotain kivaa vasta-ehdokkaista. Herttaista.
Toivon mukaan viimeisessä vaaliväittelyssä nähtäisiin kuitenkin vielä jotain uutta, mikä sekottaisi pakkaa. Vaikkapa ”lisää tällaisia tiiviitä puheenvuoroja eikä jaaritteluja”, Lipposta lainatakseni.

Nina Tikka MJ11

1 kommentti:

  1. Haavisto sinne sitte tupsahti. Sinänsä hyvä, tekee kisasta tiukan, toisin kun Paavo V.
    Mutta nyt tää, varsinkin SoMe:ssa alkanut loanheitto menee yli äyräiden. Fiksu vaalikeskustelu unohtuu, kun jaellaan ja linkitellään typeriä, toista ehdokasta haukkuvaa tai alentavaa vaalipropagandaa. Ei olisi uskonut diplomaatti-Haaviston porukoiden tällaiseen sortuvan...

    VastaaPoista