perjantai 9. joulukuuta 2011

Pressablogi: Kansan suvaitsevaisuus mitataan Haaviston ehdokkuudella

Pekka Haavisto on Vihreiden kansanedustaja, sekä vuoden 2012 puolueensa presidenttiehdokas. Ehdokkaana Haavisto on tuttuun tapaansa hieman maltillisempi kuin muut eikä ole lähtenyt mukaan muiden ehdokkaiden kilpahuutoon siitä, kuka saa sanoa viimeisen sanan. Usein hän odottaa vuoroaan rauhassa ja tilaisuuden koittaessa hän ilmaisee asiansa ja mielipiteensä selkeästi ja ymmärrettävästi. Minkäänlaisena kansan villitsijänä häntä ei voida pitää. Monet ovat povanneet Haavistosta vaalien yllättäjää, koska tällaiselle maltilliselle ehdokkaalle tuntuu oleva paljon tilaa politiikan kentällä.

Haavisto valittiin vihreiden ehdokkaaksi jo kesäkuussa, joten hänen presidentinvaalikampanjansa on jo pitkällä. Hän korostaa sitä, että Suomen tulisi olla tarvittaessa tiukka haastaja itseään vahvemmiksi luuleville valtioille. Haavisto ja häntä tukeva kansalaisvaltuuskunta keräävät kampanjarahaa mm. Haaviston kuvalla varustettuja rintanappeja ja myymällä tiskirättejä. Kampanjaan osallistuville järjestettävässä arvonnassa on pääpalkintona illallinen Haaviston kanssa.

Kampanjan teema on ”Kokoaan suurempi Suomi”. Tavoitteekseen Haavisto on asettanut pääsyn presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Hän kuitenkin tietää arvioidut prosenttimäärät ehdokkaiden kannatuksista ja myöntää, että tämä tavoite vaatisi "kokoaan suuremman kampanjan".

Haavisto edustaa pientä puoluetta, mutta on itse korostanut, että presidentinvaali ei ole puolueiden vaali vaan ihmisten vaali, vaikka hän siis kilpaileekin paljon suurempien puolueiden ehdokkaiden rinnalla. Haavistolla on myös yli kuusivuotinen ura YK:ssa ja hän on kansainvälisellä kentällä erittäin tunnettu suomalainen. Osmo Soinivaara vertaa tätä blogissaan jo Ahtisaarimaiseen uraan.

Haavisto on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali presidenttiehdokas ja väistämättäkin tämä herättää keskustelua ja tulee olemaan pinnalla vaalien alla. Tilannehan on se, ettei maailmassa toistaiseksi ole Islannin pääministeri Johanna Sigurdardottir:in lisäksi ollut toista avoimesti homoseksuaalia valtionpäämiestä, eikä ainoatakaan miespuolista homoseksuaalia presidenttiä. Niin, ainakaan tietoisesti ole ollut.

Mielipidekirjoituksia selaillessani löysin asiaa hyvin kuvaavan kommentin (kirjoitettu nimimerkillä minierkki): ” Vaikka suomalaiset ovat suurelta osin suvaitsevaa porukkaa, niin kyllä täällä ahdasmielisiä junttejakin riittää.” Tällaiset asiat voivat karsia, mutta myös tuoda lisää kannattajia ehdokkalle.

Senni Tuominen, MJ11

4 kommenttia:

  1. Haavisto on puhunut vaalikampanjansa aikana, että myös Saksan johdossa oleva henkilö kuuluu seksuaalivähemmistöön! En muista missä virassa hän oli, mutta joka tapauksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän on Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle. Avoimesti rekisteröidyssä parisuhteessa elävä homo.

      Poista
  2. http://irc-galleria.net/user/Sove/blog/54036799-valtakunnanhomo Melko osuvasti kirjoitettu tämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä teksti, tosin vi*tu-sanan ylikäyttö vie koko pointin jutulta. Ärsyttää, kun ei osata kirjoittaa tai puhua suomea ilman, että naisen alapää on kirjoitettu joka toisen sanan eteen.

      Poista